Időjárás

21 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Megújult a „Vitorlák” szökőkút
Megújult a „Vitorlák” szökőkút

Ismét üzemel a PÁGISZ előtti csobogó, amely a köztéri alkotások és szökőkutak felújítási programjának egyik utolsó állomása volt…

Illyés Antal 1998-ban felavatott alkotása az évek során leromlott állapotba került, és a környezete sem volt méltó a városhoz. Ma már egészen más látvány fogadja az ide érkezőket, amelynek a hangulatát tovább emeli az újra működő Vitorlák szökőkút. – fogalmazott az átadáson Dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Radnóti Ákos alpolgármester hozzáfűzte, a szökőkút-felújítási programot évekkel ezelőtt azért kezdték el, mert a város számos pontján álltak olyan értékes alkotások, amelyek az állapotuk miatt nem üzemeltek. Ennek a programnak az egyik utolsó eleme volt az Ikva úti, már csak a Kisfaludy és a Baross út sarkánál lévő Halak – csobogó van hátra.

„A szökőkút felújításával ismét élővé vált az alkotás, ami kellemesebbé teszi magát a teret is.” – mondta Rózsavölgyi László a terület önkormányzati képviselője, aki kiemelte, a környék folyamatos fejlesztése a cél, az itt élők mindennapjainak még komfortosabbá tétele érdekében.

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában elkészült felújítás során megtörtént a kőfelületek tömítése, újracsiszolása, pótlása, tisztítása. Elvégezték a kőfelületeket felületkezelését, szigetelését, fugázását és impregnálását is. A gépészeti rendszer működéséhez szükséges áramellátás biztosítása érdekében a villamos kábeleket, gépészeti betápláló és elvezető csővezetékeket kicserélték. A villamos elosztókat, lámpatesteket is kicserélték, szintérzékelőket építettek be, szivattyút és vezérlőrendszert telepítettek. A felújítás keretében sor került a gépészeti aknák belső felújítására, szigetelésére, szűrők elhelyezésére. A három folyó találkozására utaló alkotás gépészete ugyanazt a vizet forgatja, ezért az természetesen nem iható.