Időjárás

33 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Műanyagmentes július
Műanyagmentes július

Bizonyára többen találkozhattak már a műanyagmentes július akcióval. A  kezdeményezés 2011-ben Ausztráliából indult.  Célja, hogy segítsen az embereknek elindulni egy műanyagmentes élet kialakításában. Ilyenkor egy egész hónap van arra, hogy kipróbáljuk, milyen az élet műanyagmentesen.

A műanyagszennyezés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája. Az évente termelt műanyag mennyisége meghaladja a 300 millió tonnát, amelynek jelentős része hulladékként végzi.

Az óceánokba kerülő műanyagszemét évente több mint 8 millió tonnát tesz ki, ami súlyosan károsítja a tengeri élővilágot és az ökoszisztémákat.

A környezetszennyezés mellett az egyszerhasználatos műanyagok egészségkárosítóak is:

A műanyagok apró részecskéi, a mikroplasztikok, bekerülnek a táplálékláncba, károsítva az állatok és emberek egészségét egyaránt. Egy tanulmány szerint egy év alatt nem kevesebb, mint egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el.

 A műanyagszennyezés hatásai sokrétűek és aggasztóak. Az óceánokban található műanyaghulladék csapdába ejti és megöli a tengeri állatokat, például teknősöket, madarakat és halakat.

Az ENSZ jelentése szerint évente mintegy 100 000 tengeri állat pusztul el műanyag miatt. Az emberi egészségre gyakorolt hatások, mint például a hormonális zavarok és a rákkeltő vegyi anyagok felhalmozódása, szintén komoly aggodalomra adnak okot.

Adunk pár tippet a műanyagmentes élethez:

  • Vásárláskor vigyük magunkkal a textil bevásárlótáskát, az ételeket pedig otthon tároljuk üveg- vagy rozsdamentes acél tartályokban.
  • Figyeljük a termékek csomagolását: Részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült termékeket, mint például a fa, a bambusz vagy a kender.
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást!
  • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb!
  • Használjatok üveg kulacsot

A WHO Programiroda és a Környezetvédelmi Osztály közösen szeretné a fenti káros hatásokra felhívni a figyelmeteket!

Kérünk mindenkit, hogy küldjön képet arról, hogy hogyan váltjátok ki a hétköznapok során a műanyag használatát a kornyezetvedelem@gyor-ph.hu e-mail  címre július 31-ig!

 

Ösztönztés képpen, a részvevők között  (5 fő részére) környezetbarát ajándékokat sorsolunk ki.