Időjárás

21 °C

szeptember 30. | Jeromos

Deutsch English
Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca II.) – TOP-6.1.5-16-GY1-2020-00010
Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca II.) – TOP-6.1.5-16-GY1-2020-00010
A kedvezményezett neve: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca II.)
A szerződött támogatás összege: 245 623 041 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A Jókai út a város egyik fő tömegközlekedési ütőere, valamint ez az utca biztosítja a belváros, azon keresztül az Ipari Park, az Audi gyárkomplexum és a dinamikusan fejlődő Sziget, illetve Újváros városrészek közlekedési kapcsolatát.

A felújítás a Zechmeister út és Szent István út közötti útszakaszt érinti. A beruházás célja a gazdaság- és sportgazdaság fejlesztést és a munkaerő mobilitását ösztönző közlekedésfejlesztés megvalósítása, a tömegközlekedési hálózat minőségének fejlesztése. Mivel az alacsony színvonalú infrastruktúra fékezi a kellő ütemű gazdaságfejlesztés megvalósítását, így Győr gazdaságfejlesztése szempontjából kiemelten fontos, a közúti infrastruktúra megfelelő színvonalának biztosítása, mely egyben a projekt kiemelt célja is. A beruházói cél az utcaszakasz teljes szélességű, a két oldali járdákat és a csapadékvíz elvezetési rendszert is magába foglaló felújítása, az elhasználódott, elöregedett kopóréteg cseréje, a közlekedés szolgáltatási színvonalának emelése. A felújítás során tervezett a Jókai utca Zechmeister utca és Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakaszának a kétirányúsítása, mellyel egy rövidebb alternatív útvonal kerül kijelölésre a Sziget, Újváros irányába közlekedők számára, tehermentesítve ezzel a Munkácsy Mihály utcai körforgalmat és a Petőfi hidat.

A projekt befejezési dátuma: 2021.03.31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.1.5-16-GY1-2020-00010

BEFEJEZŐDÖTT A JÓKAI UTCA KORSZERŰSÍTÉSE
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca II.)” című projekt megvalósítására, amelynek keretében megújult a Belváros egyik legfontosabb útszakasza, a nagy forgalmat lebonyolító Jókai utca.

A Jókai utca a város egyik fő tömegközlekedési ütőere, valamint ez az utca biztosítja a Belváros, azon keresztül az Ipari Park, az Audi gyárkomplexum és a dinamikusan fejlődő Sziget, illetve Újváros városrészek közlekedési kapcsolatát.

A város 66 menetrend szerinti autóbuszvonalából 14 útvonal érinti ezt az útszakaszt. Az utca jelentős szerepet tölt be a kerékpáros közlekedés szempontjából is, és itt található továbbá egyike a nagy befogadóképességű parkolóházaknak is. A mostani felújítás a Zechmeister út és Szent István út közötti útszakaszt érintette 262 méter hosszúságban.

A fejlesztés során az utcaszakasz teljes szélességű, a két oldali járdákat és a csapadékvíz elvezetési rendszert is magába foglaló felújítása, az elhasználódott, elöregedett kopóréteg cseréje történt meg. A felújítás keretében megvalósult a pályaszerkezet teljes cseréje, a kétoldali járda felújítása, valamint a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója, új víznyelők beépítése. A felújítás során a Jókai utca Zechmeister utca és Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakasza kétirányú lett, ezáltal egy rövidebb alternatív útvonal kerül kijelölésre a Sziget, Újváros irányába közlekedők számára, tehermentesítve ezzel a Munkácsy Mihály utcai körforgalmat és a Petőfi hidat. A területen lévő közművezetékeket – a csapadékvíz elvezető rendszer kivételével – az érintett szolgáltatók saját kivitelezésben és finanszírozásban újították fel.

A „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca II.)” című, TOP-6.1.5-16-GY1-2020-00010 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg. A megítélt támogatás összege 245 623 041 Ft.

 


 

Megújult a Jókai utca – változott a forgalmi rend

Faltól-falig felújították a Belváros fontos közlekedési útvonalának számító Jókai utca Zechmeister utca – Szent István út közötti szakaszát, amely kétirányúvá vált a Bajcsy-Zsilinszky út – Zechmeister utca között.

„A város közlekedésében kiemelt szerepet játszik a Jókai utca, felújítása azért volt fontos, mert a burkolat állapota jelentősen leromlott. A beruházás során teljes szélességében megújítottuk az érintett útszakaszt.” – mondta el lapunknak Dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, a felújított Jókai utca Bajcsy-Zsilinszky út – Zechmeister utca közötti szakaszának kétirányúvá tételét a gördülékenyebb közlekedés érdekében azért tartottam fontosnak, mert ez egyben alternatív útvonalat kínál Sziget, Újváros irányába, tehermentesítve ezzel a Munkácsy Mihály utcai körforgalmat és a Petőfi hidat. Ezzel párhuzamosan megszűnt az Aradi vértanúk útján az ideiglenes áthajtási lehetőség.

 A polgármestertől megtudtuk, a kivitelezés a nyár folyamán a közműcserékkel kezdődött. A Pannon-Víz az egyesített csatorna gerincvezeték bélelését, a vízvezeték kiváltását, illetve a szennyvíz- és ivóvíz bekötések cseréjét valósította meg, az E.ON földkábel kiváltást és a közvilágítási kábelek cseréjét, a Győr-Szol Zrt. a távhővezeték rekonstrukcióját, az NKM a gázbekötések cseréjét végezte el. Ezután kezdődhetett az önkormányzat beruházásában megvalósuló út- és járdaburkolat felújítása, amely során új közvilágítási hálózat is épült. A közmű rekonstrukciós munkák összértéke bruttó 240 millió forint, amelyből a 165 millió a Pannon-Víz, 39 millió a Győr-Szol, 19 millió az NKM, míg 17 millió az E.ON költsége volt.

A közműcserék után következhetett az útfelújítás a Strabag Építő Kft. kivitelezésében. A szereplők összehangolt munkájának köszönhetően a beruházás november elejére elkészült, és a közlekedők ismét birtokba vehették a Jókai utcát. Az útburkolat felújítás kivitelezési költsége bruttó 228 millió forint, amely a „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca) című projekt keretében mintegy 160 millió forintos TOP-os pályázati forrásból és mintegy 70 millió forintos önkormányzati önrészből tevődik össze, de a város a jelenleg önrészként szereplő összegre is pályázatot nyújtott be.

Lapunk megkeresésére Simon Róbert Balázs az érintett terület országgyűlési képviselőjeként elmondta, a Jókai utca Győr belvárosának egyik legfontosabb összekötő útja, ezért is örömteli, hogy részben központi pályázati forrásból megújult az érintett szakasza. „Ezúton köszönöm a lakosság türelmét, hiszen a komplex felújítás keretében nemcsak az útburkolat, hanem az alatta húzódó közművek cseréje is megtörtént.”

„A Jókai utcában élők számára régóta problémát jelentett, hogy a nagy forgalmat levezető utca útburkolata rossz állapotban volt, így a forgalom zajhatásai felerősödtek. Nagy örömömre szolgál, hogy a beruházás révén a járdákkal együtt a teljes útpálya is megújulhatott. Az új kanyarodósáv pedig minden bizonnyal csökkenteni fogja a Bajcsy-Zsilinszky utca első szakasza, valamint a Munkácsy utcai körforgalom túlterheltségét.” – emelte ki kérdésünkre dr. Fekete Dávid belvárosi önkormányzati képviselő. „Nagyon örültünk annak, hogy közreműködhettünk a Jókai út felújítás előkészületeiben.” – fogalmazott a Győrplusznak Prédl Antal, a győri Útkezelő Szervezet vezetője. Mint mondta, az útkezelő nyitott az új javaslatokra, ötletekre, így tudták szakmailag támogatni a Jókai út említett szakaszának kétirányúsítását is.


A kivitelezés végéhez közeledve

 


A tervezett ütemezésnek megfelelően halad a Jókai utca felújítása


 

Megújul a Jókai utca, változik a forgalmi rend

A munkálatok 2020. június 17-én kezdődnek, a közműcseréket követően pedig „faltól-falig” megújul a Jókai utca a Zechmeister utca – Szent István út közötti szakaszon. A felújítás jelentős forgalomkorlátozásokkal jár majd…

„A kivitelezés a közműcserékkel indul, a munkát a Pannon-Víz kezdi június 17-én az ivóvíz gerincvezeték kiváltásával, majd az ivóvíz bekötések cseréjével félpályás útlezárás mellett.” – mondta el a beruházással kapcsolatban Szeles Szabolcs alpolgármester. A területen több szolgáltató is közműcseréket végez, így az E.ON a közvilágítási kábel, a Győr-Szol Zrt. a távhővezeték rekonstrukcióját, az NKM a gázbekötések cseréjét végzi el. Az alpolgármester kiemelte, ahogy halad előre a munka, úgy a félpályás útlezárást – várhatóan július elején – a teljes útzár váltja. A buszok ekkortól a Zechmeister utca – Munkácsy M. utca – Szent István út terelő útvonalon fognak közlekedni. Mint megtudtuk, az Árpád út és a Bajcsy-Zsilinszky út keresztirányú forgalma, az ingatlanok gyalogos megközelítése, illetve a Jókai parkolóház és a közintézmények gépjárművel történő megközelítése is folyamatosan biztosított lesz ezen időszak alatt is.  „A beruházás tehát kellemetlenséggel fog járni, de kérjük a közlekedők türelmét, hiszen mindez elengedhetetlen a teljes rekonstrukcióhoz.”

Az önkormányzat beruházásában megvalósuló út- és járdaburkolat felújítás ezt követően, várhatóan augusztus elején kezdődhet, amely során új közvilágítási hálózat is épül. A kivitelezés előreláthatólag november végén fejeződhet be. Szeles Szabolcs azt is elmondta, hogy a fejlesztés összértéke 387 millió forint, amelyben a szolgáltatói források és az önkormányzati 80 milliós önrész mellett mintegy 160 millió forintos TOP-os pályázati forrás is szerepel, ám a város a jelenleg önrészként szereplő összegre is pályázik.

Dr. Fekete Dávid a terület önkormányzati képviselője hozzáfűzte, az itt élőktől számos észrevétel érkezett, hogy a rossz útburkolat miatt a buszok és személyautók forgalma túlzott zajhatással jár. A fejlesztés ezt a problémát is hivatott orvosolni, emellett pedig, mivel egy nagy forgalmú közlekedési tengelyről van szó, a különböző városrészek, sőt az ipari területek megközelíthetősége is gördülékenyebbé válik. A képviselő szintén az itt élők és a közlekedésben részt vevők türelmét kérte a felújítás idejére.

„A közműkiváltások kivitelezését gondos előkészítő munka előzte meg, felmérték többek között a földben lévő csatorna állapotát, és olyan ütemterv készült, amely lehetővé teszi a többi szolgáltatóval a párhuzamos munkavégzést. Erre azért van szükség, hogy a nagy forgalmú utat minél hamarabb vissza lehessen adni a közlekedőknek.” – mondta el Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A munka tehát jövő hét közepén kezdődik, ne megszokásból közlekedjünk!

————————————————————————————————————-

Korszerűsítik a Jókai út közlekedését

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében a „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca) című projekt megvalósítására, amelynek keretében megújul a Belváros egyik legfontosabb útszaka, a nagy forgalmat lebonyolító Jókai út.

 

A Jókai út a város egyik fő tömegközlekedési ütőere, valamint ez az utca biztosítja a Belváros, azon keresztül az Ipari Park, az Audi gyárkomplexum és a dinamikusan fejlődő Sziget, illetve Újváros városrészek közlekedési kapcsolatát.

 

A város 66 menetrend szerinti autóbuszvonalából 14 útvonal érinti a felújítandó útszakaszt. Az utca jelentős szerepet tölt be a kerékpáros közlekedés szempontjából is, és itt található továbbá egyike a nagy befogadóképességű parkolóházaknak is. A mostani felújítás a Zechmeister út és Szent István út közötti útszakaszt érinti 261,94 méter hosszúságban.

 

A korszerűsítési igény megjelenésekor a város vezetőinek nem is volt kérdés, hogy a Jókai utat fejleszteni kell, s megfelelővé kell tenni a folyamatosan fejlődő gazdaság igényeinek. Különösképpen fontos útszakaszról van szó, hiszen a környezetvédelem mellett egyre többen teszik le a voksukat, így napról-napra növekszik azok száma, akik a személygépkocsi helyett a tömegközlekedést választják. Esetükben a Jókai út majdnem biztos, hogy szerepet kap. Csakúgy, ahogy a szintén zöld életmódot folytató kerékpárosok és gyalogosok esetében is. A hatalmas igénybevétel megérlelte a felújítás gondolatát, a terveket tettek követik!

 

A beruházói cél az utcaszakasz teljes szélességű, a két oldali járdákat és a csapadékvíz elvezetési rendszert is magába foglaló felújítása, az elhasználódott, elöregedett kopóréteg cseréje, a közlekedés színvonalának emelése. A projekt keretében felújításra tervezett Jókai úti útszakasz állapota műszakilag leromlott. Az utca aszfaltburkolata a nagy forgalomterhelés miatt kopott, nyomvályús, sok helyen töredezett, esetenként kátyús. Az út pályaszerkezetének nagy része kiemelt típusú szegéllyel megtámasztott, az út csapadékvíz elvezetése zárt csapadékvíz elvezetéssel megoldott. A tervezett felújítás keretében megvalósítják a pályaszerkezet teljes cseréjét. Szükséges feladat továbbá a kétoldali járda felújítása, valamint a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója, új víznyelők beépítése. A tervezési területen lévő közművezetékeket – a csapadékvíz elvezető rendszer kivételével – az érintett szolgáltatók saját kivitelezésben és finanszírozásban újítják fel.

 

Jó hír még, hogy az elvégzett munkák után a zöldterületek növekedni fognak, s a beruházás mindenki közlekedés-biztonságát és kényelmét segíti majd.

 

A „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Jókai utca)” című, TOP-6.1.5-16-GY1-2018-00004 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 157 666 765 Ft. A projekt tervezett befejezési dátuma 2019.11.30.