Időjárás

15 °C

május 22. | Konstantin

Deutsch English
Négy hétre az Audihoz költözik a Győri Balett
Négy hétre az Audihoz költözik a Győri Balett

Az Audi Hungaria rendezvényközpontjába költözött a Győri Balett. A világon vélhetően egyedülálló, hogy egy művészeti társulat ipari környezetben dolgozik nap mint nap. Januárban és februárban összesen négy héten keresztül a gyár területén lévő épületben tartják majd próbáikat és látványos előadásokkal is kedveskednek az Audi művészet iránt érdeklődő munkatársainak.

„Nagyon sok minden megváltozott körülöttünk. A kulturális intézmények vezetői megállapodtak abban, hogy próbálják segíteni egymás életét. A társulat jelenleg tudna a színházban gyakorolni, de úgy gondoltuk, hogy szeretnénk csökkenteni a Győri Nemzeti Színház terheit. Azzal, hogy ilyen szerencsés helyzetben vagyunk, és a mecenatúra ilyen szinten jelen van az életünkben, nagyon szívesen fogadta el a Győri Balett ezt a felajánlást, hogy kitűnő körülmények között tudjunk gyakorolni” – fogalmazott Velekei László, a társulat igazgatója.

Az együttes és a négykarikás vállalat több mint negyedévszázados közös múltra tekint vissza. Az Audi Hungaria 1993-as alapítása óta aktívan támogatja a régió kulturális életét, jelenleg is a Győri Balett főtámogatója. Németh Kinga, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja úgy fogalmazott, ez a 25 éves kapcsolódás nem egy egyszerű együttműködés, hanem egy mély barátság.

A keddi sajtótájékoztatón résztvevők betekinthettek a kulisszák mögé, megnézhették, milyen egy szokásos gyakorlat a Győri Balettnél. Ezt a metódust napi szinten elvégzik a művészek, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten tartsák technikai tudásukat.

A balett igazgató elmondta, az új próbahelyükön kicsit változtatnak a megszokott ritmuson, korán reggel kezdenek, kora délutánig dolgoznak majd, rövidebb gyakorlatokat tartanak, prevenciós tornákkal vegyítve, és itt próbálják a darabjaikat is. Ezekbe a folyamatokba pedig az Audi Hungaria munkatársai is betekinthetnek.

A repertoáron lévő Mimi, Movement to Stravinsky, Romance, Maszkabál próbái is a rendezvényközpontban zajlanak majd. Sőt, a legújabb bemutatójukat, Vivaldi – Max Richter: A négy évszak című újdonságot is itt kezdik el betanulni. Ezt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt a Művészetek Palotájában láthatja majd először a nagyérdemű, de természetesen a győri közönség előtt is hamarosan bemutatják.