Időjárás

27 °C

szeptember 28. | Vencel

Deutsch English
November 4: Koszorúzás a Hazánk című újság emléktáblájánál
November 4: Koszorúzás a Hazánk című újság emléktáblájánál

A város minden évben megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc „Hazánk” című győri újságjáról és annak hős íróiról, amely a forradalom leverése után „a forradalom lapja” lett.

Az emléktábla a Városház tér 3. számú épületen található, ahol egykor a lap szerkesztősége működött. Az újság 1956. november 4-én indult útjára és egy hónapon keresztül jelenhetett meg.

„Bár csak rövid ideig létezett, mégis történelmi jelentőségű és egyedülálló volt az újság kiadása, amely a szovjet csapatok bevonulásának napján született.” – fogalmazott megemlékezésében Radnóti Ákos alpolgármester. Mint mondta, a lapot bátor, hazafi újságírók szerkesztették, akiknek ezért sajnos nagy árat kellett fizetniük. Bertalan Lajos például, akinek az első számban „Ne bántsd a magyart!” címmel jelent meg a bátorító vezércikke, három év börtönt kapott, de olyan is volt az újságírók között, akinek el kellett hagynia a hazáját.

Az emlékező hangsúlyozta, a város számos hőst számlált az 1956-os forradalomban, és hősök voltak az újságírók is, akik annak leverése után harcoltak a forradalom értékeiért, a szabadságért. A mi kötelességünk az emlékezés, a győri hősök tisztelete, és emlékük életben tartása. – zárta az alpolgármester, aki koszorút helyezett el az emléktáblánál.