Időjárás

13 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Nyolcvan fával bővült a Győrkőcliget
Nyolcvan fával bővült a Győrkőcliget

Győr önkormányzata évek óta kiemelte kezeli a környezetvédelem ügyét. A város minden esztendőben jelentős fásítási programot hajt végre, amely Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére azzal is bővült, hogy megválasztása óta minden győri újszülött családja kaphat egy fát. A hagyományoknak megfelelően Dr. Dézsi Csaba András polgármester Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetőivel közösen ültetett el facsemetéket a Győrkőc Ligetben, ezzel is demonstrálva és megerősítve a városvezetésnek a „Zöld Győr” koncepció és a fásítási program melletti elkötelezettségét. A Győrkőc Ligetben elültetett csemeték nagy részének beszerzését idén a Busch-Hungária, Magyarország legnagyobb vasöntödéje támogatta.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester még kampányában hirdette meg, hogy minden Győrben született gyermek kap egy fát. Az akció részeként az önkormányzat már 2020-tól lehetőséget kínál arra, hogy a megszületett gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője nevesítve kérjen fát, amelyet vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben, vagy a Győr-Szol-ra bízzák a feladatot. (A Győrkőcligetről és a faigénylés lehetőségeiről részletes információk találhatóak a www.gyorkocliget.hu oldalon.)

Az idei szezonban a győrkőcligeti fák száma 78 darabbal nőtt, 40 oszlopos növény a fiú-, 38 gömbfa pedig a leánygyermekeket szimbolizálja.

„Mint ahogy ezek a fák is gyökeret eresztenek a győri földben, remélem azok a gyerekek is szoros kötődést építenek ki városunkkal, akiknek elültették őket. Győr fejlődésének alapfeltétele az erős gyökerekkel rendelkező ifjúság” – mondta dr. Dézsi Csaba András

A ligetben idén elültetett fák beszerzését a Busch- Hungária szponzorálta. „A Busch-Hungária 15 éve fejleszti Győrben az ország legnagyobb vasöntödéjét, amelyben fémhulladékot olvasztunk be és hasznosítunk újra.” – mondta el az adományozással kapcsolatban Hegymegi Dávid ügyvezető.  „Modern iparvállalatként újra Európa élvonalába emeltük Győr vasöntészetét, és sikeresen újítottuk meg a fémipar több mint 110 éves hagyományát városunkban. Vállalatunk az innováció és a tradíció jegyében összeköti a múlt és a jövő értékeit. Ezért döntöttünk úgy, hogy alapításunk jubileuma alkalmából 65 fa elültetésével támogatjuk Győr zöld környezetének fejlesztését. Örömmel járulunk hozzá a Marcalvárosi kiserdő területének bővítéséhez, mert hiszünk benne, hogy ezáltal is maradandó értéket alkotunk közösségünk számára. Formáljuk együtt a jövőt!”

Az idei szezonban összességében közel 300 csemetét és mintegy 1150 cserjét ültetnek el a város területén. A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érint.

Az idei faültetéssel együtt Győrben 2010 óta több mint 7900 facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt. a város közterületein.

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például gömbjuhar, oszlopos juhar, nyugati ostorfa, gömbkőris, gömbmeggy, gömbakác.