Időjárás

25 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Önkormányzati tulajdonú szociális intézmények épületenergetikai korszerűsítése – TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002
Önkormányzati tulajdonú szociális intézmények épületenergetikai korszerűsítése – TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002

Az elkészült beruházás képekben

Avar u.
EESZI
Lieten-Mayer úti orvosi rendelő

Önkormányzati szociális intézmények energiaellátása újult meg

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A nyertes pályázat révén Győr szociális intézményeinek három épülete, a Kálóczy téri Szociális Otthon, a Liezen-Mayer úti Orvosi rendelő, valamint a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Avar úti épülete tetőszerkezetén helyeztek el napenergia alapú villamos erőművet saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 134,24 MWh. A projekt során három napelemes rendszert építettek ki, összesen 418 darab napelemmel. A rendszerek beüzemelése tartalmazta többek között az oktatást, az energetikai beruházással érintett épületek állandó használóinak tájékoztatását is az alkalmazott megoldásokról, a helyes üzemeltetés szabályairól, valamint a beruházás környezeti hozadékairól.

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületek jöttek létre, melyek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszerek a térségi energiapotenciált használják, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segítik, és a nagyközönség számára megtekinthetőek, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A megépült napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak. A fejlesztés kizárólag 100 százalékban városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történt meg. Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező társaságok végzik.

Önkormányzati tulajdonú szociális intézmények épületenergetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 70.255.147 forint.


Zajlik a kivitelezés

A közbeszerzés sikeresen lezajlott,  a VILL-KORR Hungária Kft lett a nyertes kivitelező. A munkaterület átadására 2018.08.01-én sor került, a kivitelezés folyamatban van.

Az Önkormányzati tulajdonú szociális épületek- TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 70.255.147 forint, a projekt befejezése: 2018.12.31.


Önkormányzati tulajdonú szociális intézmények épületenergetikai korszerűsítése

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A nyertes pályázat révén Győr szociális intézményeinek három épülete, a Kálóczy téri Szociális Otthon, a Liezen-Mayer úti Orvosi rendelő, valamint a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Avar úti épülete tetőszerkezetén helyeznek el napenergia alapú villamos erőművet saját (közcélú) villamosenergia-igény kielégítése céljából.

A rendszer átlagos éves villamos termelése: 130,24 MWh. A projekt során három napelemes rendszert építenek ki, összesen 418 darab napelemmel. A rendszerek beüzemelése tartalmazza többek között az oktatást, az energetikai beruházással érintett épületek állandó használóinak tájékoztatását is az alkalmazott megoldásokról, a helyes üzemeltetés szabályairól, valamint a beruházás környezeti hozadékairól.

A beruházás eredményeképpen olyan önálló épületenergetikai rendszerrel rendelkező épületek jönnek létre, melyek energia ellátása megújuló energia felhasználásával történik. A rendszerek a térségi energiapotenciált használják, különösen a megújuló energiaforrások belülről fakadó kiaknázását, az autonóm energiaellátás egyéni és közösségi szintű megvalósítását segítik, és a nagyközönség számára megtekinthetőek, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A megépítendő napelemes rendszerek a helyben elérhető megújuló energiaforrások hasznosítását támogatják, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosítanak. A fejlesztés kizárólag 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú területen és 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság birtokában lévő, közcéllal működtetett intézményeknek helyt adó épületeken történik, valamint a kapcsolódó infrastruktúrájuk saját (közcélú) energiaigényének kielégítésesét végzi. Az energiatermelő rendszer üzemeltetését az Önkormányzat, illetve annak 100 százalékos tulajdonát képező társaságok végzik.

Az Önkormányzati tulajdonú szociális épületek- TOP-6.5.1-15-GY1-2016-00002 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. A támogatás összege: 70.255.147 forint, a projekt befejezése: 2018.12.31.