Időjárás

24 °C

június 15. | Jolán, Vid

Deutsch English
Ötszáz új munkahelyet teremt Győrben az Audi
Ötszáz új munkahelyet teremt Győrben az Audi

Új elektromos motorcsalád gyártását jelentette be a Külügyminisztériumban Szijjártó Péter, a tárca vezetője, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

Győrből a világnak! – ezzel a jelszóval nemcsak új fejlesztésű, korszerű elektromotorokat, hanem műszaki fejlesztési, informatikai és beszerzési szolgáltatásokat kínál partnereinek az Audi Hungaria – mondta el Alfons Dintner. Az úgynevezett MEB ECO hajtások gyártása 2025-ben kezdődik Győrben. Ezzel is hozzájárulunk a város és az ország gazdasági sikereihez a járműipar új korszakában, hangoztatta az Audi elnöke, aki Magyarországot, stabil, megbízható partnernek nevezte. Megemlítette még, hogy 2018 óta már mintegy 300 ezer elektromos motort készítettek Győrben, és munkatársaikat felkészítették az új motorcsalád gyártására is.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő azzal kezdte beszédét, hogy az utóbbi harminc évben az Audi és Győr közösen fejlődött. Az Audi korszerű technikát telepített a városba, komoly érdemeket szerzett a tartós foglalkoztatásban. E mellett társadalmi szerepvállalása is kiemelkedő, hiszen jelentősen segíti a város sport- és kulturális életét.

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a magyar gazdaság gerincoszlopának nevezte az autóipart. Szokásához híven imponáló részletességgel számszerűen sorolta  ennek az iparágazatnak a hazai eredményeit. Az autóiparban Magyarországon 158 ezer ember dolgozik. Az idei év első négy hónapjában 3500 milliárd forint termelési értéket ért el az iparág, reálisnak látszik a 10 000 milliárdos álomhatár átlépése is.. A termékek 90 százalékát exportálják, mégpedig a világ 122 országába.

A miniszter elmondta: A MEB ECO motorcsalád beruházása 120 milliárd forintba kerül, ebből 8,5 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatásként  a magyar állam vállal. Szijjártó Péter gratulált a városnak, azért, hogy fogadókész gazdasági környezetet teremt az Audi győri fejlődéséhez. A miniszter szerint Győr polgármestere joggal hirdeti, hogy „A jövő Győrben épül.”

Dr. Dézsi Csaba András külföldi útja miatt nem tudott részt venni az eseményen. Jelen volt viszont Szeles Szabolcs alpolgármester, aki érdeklődésünkre kifejtette: nagyszabású fejlesztésről van szó, ami foglalkoztatási szempontból is rendkívül fontos. Tudjuk, hogy az elektromobilitásé a jövő. Az, hogy Győrbe kerül a MEB ECO motorcsalád gyártása, azt  jelenti: az Audi minősége, elismertsége  a vezetők és az ott dolgozó 12 ezer ember jóvoltából világszinten is kiemelkedő.  Ennek eredményeképpen az Audi hosszú távon számít győri vállalatának működésére, folytonos megújulására, bővítésére. A város nevében gratulálok, és köszönöm az Audi vezetőinek és a dolgozóinak, és  Szijjártó Péter miniszter úrnak a közreműködését ennek a fontos projektnek a megvalósulásáért, hangsúlyozta az alpolgármester.