Időjárás

26 °C

szeptember 28. | Vencel

Deutsch English
Ötven éves a kertbarátok egyesülete
Ötven éves a kertbarátok egyesülete

A csapatmunka a győri kertbarátok sikerének a kulcsa. – vallja Nagykutasi Viktor a szervezet elnöke. 1970-ben alakult, s ma már közel száz tagot számlál a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete, amely a héten ünnepelte működésének fél évszázados jubileumát…

„Köszönöm az aktív munkát, amelyet a város érdekében tesznek, és amellyel szépítik a környezetünket!” – e szavakkal köszönte meg Radnóti Ákos alpolgármester az egyesület tevékenységét, és nyújtotta át a kerek évforduló alkalmából a városháza ezüst emlékérmét. Mint mondta, az önkormányzat sokat tesz az egészséges és esztétikus környezetért. Dr. Dézsi Csaba András kezdeményezésére a nagyszabású fásítási programba bekerültek a Győrben született gyermekekért ültetendő fák, megalakult a Környezetvédelmi Bizottság, és döntés született a Püspökerdő védelméről, valamint a marcalvárosi kiserdő fejlesztéséről is. Hozzátette, a város évente mintegy százezer egynyári palántával díszíti a közterületeket, de a lakosságnak is ingyenesen biztosít virágpalántákat. „A győrieket a Virágos Városom Győr pályázattal is bevonjuk a környezet szépítésébe, de a kertbarátok aktivitása is nagy szerepet játszik abban, hogy városunk egyre szebb.”

Az országos szövetség nevében Dr. Szent-Miklóssy Ferenc elnök köszöntötte a győri egyesületet. Mint mondta, Nagykutasi Viktor elkötelezettségét jól mutatja, hogy már 18 évesen jelentkezett a kapuvári kertbarát kör létrehozásának ötletével. Horváth Béla, a győri egyesület korábbi elnöke nem véletlenül választotta őt utódjául. Kiemelte, az ötven év önmagában is mutatja, hogy mekkora szükség van a szervezetre, és ahogy a győri, úgy az országos egyesület is idén ünnepli a fél évszázados jubileumot. Az országos elnök elismeréseket adott át azoknak, akik segítik a kertbarátok munkáját, köztük Radnóti Ákos alpolgármesternek, aki a kertbarát közösségnek nyújtott támogatásért kapott elnöki dicséretet.

11 éve nagy meglepetésként ért a felkérés, amelynek azóta is próbálok minél jobban megfelelni – kezdte beszédét Nagykutasi Viktor, aki kiemelte, a győri kertbarátok sikere azonban a csapatmunkában rejlik. Az elnökség, sőt a tagság is kiveszi a részét a feladatokból, amiket mindig felosztanak egymás között. „Ráadásul sorainkban olyan szakembereket tudhatunk, akik biztosítják a magas színvonalú tevékenységet.” Példaként említette a nívós előadásokat, szakmai napokat, kirándulásokat és szakmai kiadványokat. Kiemelte a Belvárosban gondozott magaságyást, amely a kis helyigényű művelési módot mutatja be és népszerűsíti az érdeklődők körében. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy rendezvényeik nem csak a tagságnak szólnak, hanem mindenki számára nyitottak, hiszen így tudják népszerűsíteni küldetésüket, minél több embert megnyerni a kertészkedésnek, a szép környezet szeretetének, a saját, egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésének. Talán ennek is köszönhető, hogy a tagság folyamatosan nő, ma már mintegy 93 tagot számlálnak.

„Az eltelt fél évszázad igazolta, hogy szükség van az egyesület munkájára.” – mondta az elnök, aki a jövő feladatai között jelölte meg tovább üzemeltetni a növényvédelmi előrejelző rendszert, a Győrt körbe ölelő feromon csapdákat, népszerűsíteni a növénytermesztés szépségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a fiatal generáció nevelését a környezet- és természetvédelem fontosságára. Nagykutasi Viktor ugyancsak okleveleket adott át a győri szervezet nevében azoknak, akik hozzájárulnak munkájuk sikerességéhez. Ezt az elismerést vehette át munkatársunk, Ferenczy Balázs is, aki többek között a Győrplusz Rádió kertbarát magazinjának vezetésével is segíti a nemes küldetést.