Időjárás

21 °C

szeptember 30. | Jeromos

Deutsch English
Rengeteg élmény, látvány, minőség a XVIII. Magyar Táncfesztiválon
Rengeteg élmény, látvány, minőség a XVIII. Magyar Táncfesztiválon

Színes, fergeteges és nemzetközi lesz a június 12-től 16-ig tartó XVIII. Magyar Táncfesztivál Győrben.

A programokat ismertető sajtótájékoztatón Fitos Dezső Társulatot mutatott egy részletet a Legyetek szerencsések című táncelőadásukból, melyet június 16-ám láthat majd a nagyközönség. Kiss János fesztiváligazgató kiemelt néhány izgalmas előadást a gazdag programból. Köszöntötte a Szlovák Nemzeti Balett igazgatóját, Vina Palákovát. A szlovák társulat New Yorki-i, stuttgarti, zürüchi, hágai koreográfusok nekik írt munkáiból mutatnak be négy részletet. A szlovák társulat rangját és a győri táncfesztivál befogadó természetét, nemzetközi kitekintését igazolja, hogy a rendezvény plakátján két szlovák szólótáncos látható.

A fesztiváligazgató felhívta a figyelmet többek között Kulcsár Noémi Tellabor legendás balatoni nyarakat idéző bemutatójára. Az előadás nemcsak nosztalgiát ébreszt, hanem összeveti az egykori magyar életérzést a mostani valósággal. Különleges élménynek ígérkezik a koreai együttes sajátos hangulatú előadása. A fesztiválon tartja koncertvizsgáját a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium is. A Győri Balett a Kisfaludy Teremben mutatja be az Egy lépéssel közelebb című performance-t.

Sok lesz a szabadtéri program, argentin és kubai táncokat is tanulhatnak az érdeklődők a színház előtt, a táncház pedig a Rómer Házban folytatódik A legapróbb gyerekeknek szánt Maszkabál 2. című előadásra a program nyilvánosságát követő második napon már minden jegy elfogyott, újabb játéknapokat jelölnek ki a nagy érdeklődésre való tekintettel, tájékoztatott Csepi Alexandra dramaturg.

Velekei László, a házigazda Győri Balett igazgatója szerint a közösségi élet, a tánc öröme és szeretete találkozik ezen a fesztiválom. A győri közönséget dicséri ez a felfokozott érdeklődés, és az önfeledt játékos részvétel a táncos utcai programokon.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint a Győri Balett működése, és a hagyományos táncfesztivál is bizonyítja: Győr nem teheti meg, hogy csak a kötelező feladataira koncentrál, hiszen akkor az ilyen fontos, és közérdeklődésre számot tartó eseményeket nem tudná megrendezni. Márpedig az embereknek kell a közös családi és kulturális élmény, a kikapcsolódás. A polgármester utalt rá: előbb a Covid-járvány, majd a brutális energiaárak miatt át kellett szervezni helyszíneket, „összébb kellett húzódniuk” az együtteseknek. Ilyen körülmények között is minden várakozást felülmúlóan az emberek nem lettek hűtlenek a művészetekhez. A produkcióból származó bevételek minden előzetes félelem ellenére megduplázódtak.