Időjárás

32 °C

július 16. | Valter

Deutsch English
Sosem késő elkezdeni!
Sosem késő elkezdeni!

„A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető, olcsó és egyszerű sport, hasznos és tartal-mas időtöltés, mindenkinek ajánlható kortól és edzettségi szinttől függetlenül” – Monspart Sarolta.

Az Országos Gyalogló Idősklub-hálózat (OGYIK) 2017-ben alakult, kiépítése és fejlesztése Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, 14-szeres magyar bajnok ötlete és mentorálása alapján történt. Sajnos azonban hosszan tartó, súlyos betegség után fáradhatatlan küzdelmei ellenére 2021 év áprilisában elhunyt.
Volt egy álma, hogy egyszer az országban minden 60 év feletti „idősödő ember” sportolni fog! Tudta és hirdette, hogy a rendszeres testedzés elhagyhatatlan és életünket végig kíséri.

Az elmúlt évtizedben munkássága minden pillanatában a méltó, minőségi idős(ödő) kor megélésének lehetőségét segítette. Az időseknek szóló rendszeres műsorsáv szorgalmazásával előmozdította a Duna televízióban az Almárium című magazinműsor létrejöttét. Megálmodta és mentorálta, hogy a gyaloglást, mint az idősek rendszeres sportja egy országos hálózattá szerveződjön.
Az OGYIK szervezői több, mint öt éve azt a célt tűzték ki, hogy a hálózat támogatást nyújtson az országban élő nyugdíjasok egészségének, fizikai és szellemi aktivitásának megőrzéséhez és a közösségi élmény megteremtésével járuljon hozzá a társas kapcsolatok megerősítéséhez. A Hálózat működését a 2022-ben szakmailag azonos küldetés mentén létrejött Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány gyalogló divíziója támogatja, annak érdekében, hogy a magyar népesség – különösen a nők és az idősek – körében az egészséges életmód kialakítását elsősorban a rendszeres testmozgással és a kiegyensúlyozott táplálkozással ösztönözze.

Közösségük dinamikusan fejlődik, a jövőképünk és küldetésünk is lépésről lépésre erősödik. Jelenleg a hálózaton belül több, mint 100 gyaloglóklub működik, átölelve így az országot, taglétszáma meghaladja az 1000 főt. Évente több alkalommal országos és regionális találkozókat szerveznek, ahol a közösséghez tartozás erejét, az együtt gyaloglás örömét élhetik meg. A csatlakozó klubvezetők havi rendszerességgel elektronikus hírlevelet, valamint nyomtatott formájú tájékoztatókat, szórólapokat kapnak, melyek segítségével klubjuk tagjait tájékoztathatják.

Az OGYIK Facebook csoportjához csatlakozók az aktualitásokról tájékozódhatnak, azok pedig, akik a hálózathoz való csatlakozás módjáról szeretnének többet megtudni, a gyaloglo@kim.gov.hu címen kaphatnak további információt.