Időjárás

10 °C

szeptember 29. | Mihály

Deutsch English
Szúnyoggyérítés
Szúnyoggyérítés

Kémiai szúnyoggyérítés szeptember 13-án és 14-én

A Győr-Szol Zrt. folytatja a kémiai szúnyoggyérítést földi beavatkozással.

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, szeptember 13-án, hétfőn és szeptember 14-én, kedden földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén. A melegködös és ULV technológiával működő berendezések a tervek szerint az alkonyat utáni órákban dolgoznak.

Szeptember 13-án, hétfőn a következő területeken várható a melegködös illetve ULV technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezések feltűnése:

Győr-Károlyháza

Likócsi ártér

Likócs

Győrszentiván-Kertváros

Bácsai legelő

Rába töltés

Górédűlő

Rabkert

Bécsi úti kert

Bécsi út – Nép utca – Újvárosi töltés

Pinnyédi töltések

Püspökerdő

Aranypart I.

Aranypart II.

Holt-Mosoni Duna töltés

Gyirmót horgászfalu

Gyirmót

Ménfőcsanak

Győr-Sashegy

Tatai úti kertek

Banai úti kertek

Gyárváros

Jancsifalu

Marcalvárosi kiserdő

Nádorvárosi temető

Szeptember 14-én, kedden a következő területeken várható a melegködös illetve ULV technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezések feltűnése:

Nagybácsa

Kisbácsa

Sárás

Révfalu

Győr-Sziget

Győr-Újváros

Pinnyéd

Szabadhegy

Kismegyer

Városi parkok, zöldövezetek, temetők

Holt-Marcal

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

– Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.

– Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.

– Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

– Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

– A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

– Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

– Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.