Időjárás

22 °C

május 22. | Júlia, Rita

Deutsch English

Táncba borul a város

Táncba borul a város

Immár 17. alkalommal látja vendégül Győr az ország táncművészeit. Az idei Magyar Táncfesztivált Markó Iván emlékére rendezett kiállítással nyitja meg a Győri Balett.

Június 13-án nyitja meg kapuit Győrben a 17. Magyar Táncfesztivál és a 7. Gyermek Táncfesztivál. A pandémia miatt szabadtéren megrendezett tavalyi eseménnyel szemben idén újra visszatér a táncművészet a színház pódiumaira, de természetesen néhány bemutatót a színház előtti téren is élvezhet a várhatóan nagyszámú közönség.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a város nevében dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a szervezőket és a résztvevőket.

„Győr városa, mint székhelyváros nagyon büszke és boldog. Évről-évre nagy szeretettel él azzal a lehetőséggel, hogy részt vállaljon minden olyan eseményben, ahol a Győri Balett a házigazda. Most 17. alkalommal mondhatjuk el, hogy óriási érdeklődéssel vesz részt a Magyar Táncfesztiválon  a kortárs táncművészet, a balett legnagyobb nevei. Külön öröm, hogy nem csak a felnőttek, hanem azok a gyerekek is megmutathatják tudásukat, akik a jövő generáció nagy művészei lehetnek” – mondta az alpolgármester.

Az idei fesztiválprogramot Kiss János fesztiváligazgató ismertette.

„Nagy boldogság, hogy újra táncba borul Győr városa. 1998-ban mertünk egy nagyot álmodni, kicsit irigykedtünk a színházművészetre, és azt mondtuk: kell egy hely, ahol a magyar táncművészeket köszönthetjük. Színes palettát állítottunk össze, melynek a gyökerei a néptánc, a kortárs táncművészet és a balett. Idén egy hétig élvezheti a közönség a táncokat. A programok közül kiemelném a megnyitó előadást, amelyet a Győri Balett Hrutka Róbert és Jamie Winchester zenéjére álmodott színpadra” –emelte ki Kiss János.

A fesztiváligazgató elmondta azt is, a nyitónapon fotókiállítást is rendeznek a közelmúltba elhunyt Markó Iván emlékére 12 év- 12 fotó címmel. A tárlatot a Nemzeti Színház csillárszintjén lehet majd megtekinteni.

Immár hagyomány, hisz hetedszer rendezik meg a Gyermektánc fesztivál is, mint kísérőrendezvény. Idén újabb meglepetéssel készültek a szervezők, fesztivál lesz a fesztiválon belül. A programot Velekei László a Győri Balett igazgatója mutatta be.

„Olyan széles a Győri Balett repertoárja, hogy megengedhetjük magunknak, hogy fesztiválon belül szervezzünk egy mini fesztivált. Ennek az lesz a különlegessége, hogy a balett stúdiónkban kap helyszínt, másrészt pedig csak a gyerekeket szólítja majd meg. Ezeken az eseményeken a Győri Baletthez kötődő előadásokat mutatunk majd be. A Kippkopp és Tipptopp és a Maszkabál annyira sikeres darab, hogy nem győzünk belőle eleget játszani, úgyhogy természetese színre kerülnek ezek is a minifesztiválon” – mondta Veleki László

A minifesztiválon egyébként bemutatkozik a WobbelYoga is, ami egy egyensúlyfejlesztő gyakorlatsor kicsiknek és nagyoknak. A 2022-es táncfesztivál programjai június  19-éig láthatóak a Nemzeti Színház színpadjain valamint a II.János Pál téren.

Részletes program: https://gyoribalett.hu/magyar-tancfesztival/