Időjárás

20 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Tervezz VALAMIT pályázat: Közösségi teret álmodtak meg a fiatalok
Tervezz VALAMIT pályázat: Közösségi teret álmodtak meg a fiatalok

Miközben javában zajlik az Eötvös Park felújítása, az önkormányzat ötletpályázatra hívta a fiatalokat, hogy tervezzenek a térre egy olyan VALAMIT, ami a többi fiatal számára is érdekessé, vonzóvá teszi a parkot. A zsűrizésen kiderült, mi lehet az a VALAMI, ami megvalósulhat…

„A legfontosabb tapasztalat, hogy jól döntöttünk, amikor a fiatalokat bevontuk, mert kreatív, friss ötleteket hoztak, és láthatóan érdekli őket a város jövője.” – vonta le a tanulságot Dr. Dézsi Csaba András polgármester a zsűrizés félidejében. Mint mondta, csupán két hét állt rendelkezésre, mégis 23 kitűnő pályamű érkezett, amelyeken látszik, hogy készítőik beletették az energiát. A polgármester kiemelte, a zsűrizésre a környező iskola diákjait és pedagógusait is meghívták, hiszen remélhetőleg az itt tanuló fiatalok sokat fogják használni a teret, ezért is fontos a véleményük a kérdésben. „Bár nem tudom, hogy mi lesz a végeredmény, de azt látom, hogy sok jó ötlet érkezett, amelyeket akár részleteiben, akár más területeken is fel lehet használni a jövőben.” – állapította meg a polgármester a zsűrizés közben.

„Örülünk a városvezetés nyitottságának, és örülünk annak, hogy a város jövőjét illető elképzelésekbe a fiatalokat is bevonják.” – nyilatkozta Boncsarovszky Péter a Révai Gimnázium tanulója, a Városi Diák Fórum jegyzője. Hozzátette, a pályázat is ezt a nyitottságot tükrözi, amelyre a fiatalok nagyszerű választ adtak a kitűnő pályamunkákkal. Péter a zsűrizés közben azt is elárulta, személy szerint neki a sok ülőfelületet biztosító tervek tetszenek, mert az valódi közösségi tér lehet a fiatalok számára.

A munkákat a pályázók különböző technikával mutatták be, volt, aki látványtervet, volt, aki makettet, és olyan is volt, aki videót küldött, a legfiatalabb pályázó egy harmadikas általános iskolás fiú volt. A kreatív ötletek között szerepelt selfie pont, graffiti fal, közösségi kert, parkmozi és kültéri tanterem, de teqball-pálya, ping-pong asztalok, hintaház, görpark, információs padok is.

A Révai, a Kazinczy, a Hild iskola tanárai, diákjai és a polgármester mellett a zsűrizésen részt vett Dr. Pergel Elza alpolgármester, Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos, Gyimóthy Ákos főépítész, Szaksz Vince a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője, Stolcz Zsaklin a Kommunikációs és Szervezési Osztály munkatársa és Hencz Helga Táj- és Kertépítész Mérnök is, ám a végső döntést a diákok hozták meg.

Ritkán tapasztalható akkora egyetértés, amely végül kialakult a fiatalok között, hiszen szinte egyhangú döntés született. A pályázat harmadik helyezettje Kalácska Maja lett, aki a zene köré építette elképzelését, és amelynek központjában egy kültéri dj-pult kapna helyet. A második Nánai Zsombor Richárd munkája, aki egy komplex közösségi teret álmodott meg. Az ő tervéből erősségként emelték ki a fedett területet, amelyben akár tanórák is megtarthatók a szabadban. Első helyezettnek Csiszár Virágot hirdették ki, aki szintén egy komplex közösségi helyet tervezett üvegkakas csobogóval, fotófallal, ülőfelületekkel. A diákok azt javasolták, hogy a megvalósítás során a három pályázat erősségeit kellene ötvözni, és akkor valóban egy olyan közösségi tér jöhet létre, amelyet délelőttönként akár tanórákra, délutánonként pedig pihenésre, kikapcsolódásra használhatnak a fiatalok.