Időjárás

16 °C

május 22. | Júlia, Rita

Deutsch English
Tizennégy szakosztállyal indul a Rába ETO SE
Tizennégy szakosztállyal indul a Rába ETO SE

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a tradicionális név új klubként éled újjá Győrben: a Rába ETO Sport Egyesület 14 szakosztállyal és közel 500 sportolóval indul. A következő időszakban egy „óriásklubot” szeretnének létrehozni, akár több ezer sportolóval.

Az ETO Hotelben tartott sajtótájékoztatón jelentették be szerdán délelőtt, hogy elindul a Rába ETO Sport Egyesület. Az eseményen részt vett dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Kovács János, a Rába ETO SE elnöke, dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának, valamint a névadó szponzor, a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának elnöke, és Hetzmann Béla, a Rába elnök-vezérigazgatója. Jelen volt még dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség, valamint a Magyar Judo Szövetség elnöke is.

Kovács János, az egyesület elnöke úgy kezdte: „Azért hoztuk létre ezt az egyesületet, hogy még egy színfoltot tudjunk vinni Győr életébe. Semmiféle más szándék ebben nem volt” – emelte ki a sportvezető. „Az a szándék, hogy még nagyobb felületet, még több lehetőséget adjunk azoknak a sportolóknak, akik szép számmal vannak Győrben. Azon kívül, hogy a már meglévő sportolókat szeretnénk támogatni, olyan szakosztályokat is behoztunk, akik eddig nem kaptak lehetőséget, gondolok itt elsősorban a tömegsportra” – mutatott rá Kovács János, aki azt is részletezte: azok a sportolók is meg tudnak jelenni náluk, akik önszorgalomból, vagy kisebb csoportban végzik a sportot, mint a futókörök, a túrázók, a vízi szakosztályok, vagy akár a Spartan futások kedvelői.

A névadó szponzor, a Rába felügyelőbizottságának elnöke, dr. Palkovics László egyben az egyik támogató, a Széchenyi István Egyetem nevében is beszélt. „Fontos része Győrnek a Rába” – jelentette ki dr. Palkovics László, aki elmondta: két évvel ezelőtt a cég vezetősége úgy döntött, hogy másfajta működésre van szükség, ennek a döntésnek az eredménye pedig most kezd igazán jól látszani, hiszen húsz éves rekordbevételt jelenthetett be a cég. A Rába szeretne a város életében ismét nagyobb szerepet játszani, ezért külön öröm nekik, hogy a névadással hozzájárulhatnak a sportegyesület létrejöttéhez – emelte ki dr. Palkovics László. Az egyetem oldaláról elmondta: közel ötezer hallgatót tudtak felvenni az intézménybe az idei tanévben, ez pedig sok lehetséges új sportolót jelent a városnak is.

Hetzmann Béla, a Rába elnök-vezérigazgatója rámutatott: megtiszteltetés, hogy részt vehetnek a Rába ETO név felélesztésében, ez minden ott dolgozónak büszkeséget jelent. „Nagyfokú átalakítási programba kezdtünk kicsit több, mint két évvel ezelőtt. Ez a program nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a Rába-csoport és Győr között a kapcsolat tovább erősödjön, erre pedig kiváló alkalom, hogy részt vehetünk az egyesület alakításában” – mondta a cégvezető.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta: amikor polgármester lett, felmérte a tennivalókat, hogy hol tartottak akkor, és hová lehet eljutni, merre lehet sikeresen fejlődni. Egy olyan városról beszélünk, ami az élvonalba tartozik iparában, sportjában, oktatásában, ezeket pedig még magasabb szintre szeretnénk emelni” – tekintett a jövőbe a város vezetője. A Rába az az üzem, az a gyár, amivel kapcsolatban kevés olyan család van Győrben, akiről azt mondhatnánk, hogy nincs vele kapcsolata. A győri lélek szempontjából ez fontos – mutatott rá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy az ipar, az egyetem, és a sport összefonódása rendkívül jó lehetőségekkel kecsegtet. „Másfél évvel ezelőtt az az ötletünk támadt, hogy a Rába ETO-t, mint sportegyesületet, segítünk létrehozni, ez korábban nem jutott eszébe senkinek” – emlékezett vissza dr. Dézsi Csaba András.

Újságírói kérdésekre Kovács János elmondta: a 14 szakosztály nagyjából 500 sportolóval indul, ezt a következő időszakban 1000 körüli létszámra szeretnék növelni. „Nem kerestünk meg szakosztályokat, sportolókat, és nem csábítunk át senkit más egyesületektől” – tette hozzá az egyesület vezetője, utalva a Győri Atlétika Clubbal kapcsolatos felvetésekre, miszerint onnan “vinnék át” a sportolókat. „Ha minket megkeresnek, első körben mindig azt mondom, hogy a problémákat a jelenlegi helyükön próbálják meg megbeszélni a sportolók” – részletezte Kovács János. Az anyagi oldalról és feltételekről még jelenleg is tárgyalnak, így a költségvetés méretét nem árulták el, azonban dr. Dézsi Csaba András jelezte: a sportegyesületek támogatása biztosított a város részéről, az új klub megjelenése nem vesz el máshonnan támogatásokat, a sportlétesítményeket pedig egyenlő feltételek mellett fogják biztosítani a klubok számára.