Időjárás

20 °C

szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Deutsch English
Tovább fejlődik Győr energiahálózata, biztonságosabb lesz az áramellátás
Tovább fejlődik Győr energiahálózata, biztonságosabb lesz az áramellátás

A lakossági igények figyelembevételével kezdi meg az áramhálózat további fejlesztését az E.ON

Korszerűbb és biztonságosabb lesz a jövőben Győr energiaellátása, miután a négy éve zajló előkészítést követően az E.ON a napokban megkezdi a középfeszültségű hálózat fejlesztését, amely először a révfalui városrész közterületeit érinti. A beruházásra azért van szükség, mert az elmúlt időszakban számos olyan lakossági és vállalati fejlesztés történt a területen, amely energiaellátásához szükséges a további hálózati fejlesztés. Az energiacég a környéken élőkkel egyeztetve, kéréseiket figyelembe véve törekszik arra, hogy a fejlesztés minél kisebb fennakadást okozzon a lakókörnyezetben, és vállalta, hogy egy új, korszerű technológiát alkalmazva úgy végzi el a munkálatokat, hogy nem bontják fel teljes hosszában az érintett utcákban a közterületet. 

A napokban kezdődik Győr energiahálózatának újabb fejlesztése: az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. beruházásában középfeszültségű kábeleket fektetnek majd a város révfalui lakóterületén, többek között a Szárcsa, a Tutajos és a Gébics utcákban.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy fogalmazott – „Egy olyan fejlesztés valósul meg, amely a megnövekedett villamosenergia-igényt hivatott kiszolgálni, hiszen az elmúlt években számos olyan önkormányzati, lakossági és vállalkozói beruházás indult el, amelyek mind jelentős villamosenergia-igénnyel járnak majd. Ilyen például a volt kekszgyári terület egyetemi fejlesztése, vagy épp a Rába-Quelle fürdő fejlesztése. Köszönöm a szolgáltató partnerségét, hogy a beruházás során minimalizálja a beruházással járó zavaró körülményeket, ezért nemcsak a lakosság, hanem a város is hálás”.

A környék fejlődése miatt megnövekedett villamosenergia-igényeket az E.ON biztonságosan úgy tudja kiszolgálni, ha az említett területen a meglévő hálózatát megerősíti. Ehhez egy régi, elavult alállomást el kellett bontani és egy korszerű nagy- és középfeszültségű alállomás kellett kiépíteni, illetve a város energiaellátását szolgáló középfeszültségű kábelhálózatot szükséges bővíteni, átalakítani. A beruházáshoz az energiavállalat minden szükséges hatósági engedélyt megkapott az önkormányzati, egyéb hatósági- és a közműszervezetek részéről is.

„A kábelhálózat kialakításának tervezését 2016-ban kezdtük meg. A projekt nagysága miatt a megvalósítást négy ütemre bontottuk. A révfalui lakókörnyezetben történő munka a teljes beruházás első üteme, ezt szintén az önkormányzattal közösen készítettünk elő: az engedélyeztetés során folyamatosan egyeztettünk az önkormányzat és a közműszolgáltatók illetékeseivel. Szeretnénk felhívni az ott élők figyelmét, hogy a középfeszültségű földkábelhálózati technológia a kor szabványainak megfelelő, üzemeltetése biztonságos, káros hatással nem jár” – fejtette ki a részleteket Kátai Tamás, az E.ON győri üzemének igazgatója, a beruházás vezetője.

A munkák megkezdése előtt az E.ON újra megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a környékén élőket a legkevésbé zavartassa, és a fejlesztés során a lehető legkisebbre csökkentse a közterületi károkat. Ezért egy olyan kivitelezési technológiát alkalmaznak, amellyel minimalizálják a kábelfektetéshez szükséges nyomvonalfeltárásokat, azaz a lehető legkevesebb helyen bontják fel a meglévő útburkolatot. Ennek megoldására úgynevezett irányított fúrás technológiával alakítják ki a kábelhálózat nyomvonalát.

„Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem bontjuk fel a teljes útszakaszt, hanem munkaárkokat alakítunk ki, a közötte lévő nyomvonalat pedig a földben fúrjuk ki. A kábeleket ezeken a munkaárkokon keresztül a kifúrt nyomvonalba fűzve fektetjük le – hasonlóan kell ezt elképzelni, mint a metróépítést. Ez a technológia jelentős többletköltséggel jár, ezt az E.ON önként vállalta azért, hogy az érintett környezetet a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt élők lakókörnyezetét minél rövidebb ideig és minél kisebb mértékben zavartassuk, ezen túl kiemelten figyelünk arra is, hogy a munkák elvégzése után a felbontani szükséges területet az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítsuk” – mondta Kátai Tamás.

A kivitelezési munkák révfalui lakókörnyezetét érintő szakasza a napokban kezdődik el. A vállalat kéri a környéken élők megértését és türelmét a munkavégzés során okozott átmeneti kellemetlenségekért, és köszöni a város fejlődése érdekében nyújtott együttműködésüket.

A beruházással kapcsolatban további kérdés esetén a mercedesz.meronka@eon-hungaria.com e-mail címen az E.ON kollégái készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 

-sajtóközlemény-