Időjárás

21 °C

szeptember 30. | Jeromos

Deutsch English
Új gépek segítik a lombgyűjtést Győrben
Új gépek segítik a lombgyűjtést Győrben

A hűvösre fordult időjárás következtében megindult a levélhullás Győr közterületein, s ezzel párhuzamosan a Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési igazgatósága intenzív lombgyűjtési tevékenységbe kezdett. A munka hatékonyságának növelése érdekében a szolgáltató két új lombszívó berendezést és egy gyűjtőkosaras fűnyírótraktort vásárolt az őszi feladatok ellátásához. A gépeket Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester mutatta be a sajtó képviselőinek.

A már meglévő két munkagép mellé másik két új berendezést vásárolt a Győr-Szol Zrt. lombgyűjtési feladatainak ellátásához. A nagy teljesítményű, Laski gyártmányú lombfelszívó gépeket 25 lőerős benzinmotor hajtja. Az egyik típus mobil, járműplatóra helyezhető, a másik egy utánfutóra szerelt fix változat.  A szerkezetek turbinalapátjai a lombot 220 mm átmérőjű csövön keresztül szívják fel. A gyűjtés hatásfokának javítása érdekében a felszívott leveleket aprítják is, ezáltal tömörítik, így nagyobb mennyiségű lombot lehet egy fordulóval összegyűjteni és elszállítani. Az utánfutóra rögzített felépítmény alkalmas nehezebben elérhető területek megközelítésére, a munka során a berendezést hordozó 3,5 tonnás kisteherautó platójára történik a lombgyűjtés.

A fenti gépek használata mellett a Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési igazgatóságának munkatársai kézi eszközökkel is gyűjtik a lehullott leveleket, majd kupacokba rendezik a lombot, melyet ezután a gépek szívnak fel. Az idei évben először az őszi munkák során az egyébként konténerszállításra használt járműveket is bevonják a lomb, nyesedék elszállításába, ezzel is gyorsítva a folyamatot.

A zöldterületen zajló munkákat egy új fűnyírótraktor is segíti. A berendezés Club Cadet márkájú, fűgyűjtős, benzinüzemű, vágásszélessége mintegy 1,1 méter. Gyűjtőkosara lombgyűjtéskor is hasznos kiegészítője a fűnyírónak, melyet elsősorban az öntözőrendszerekkel ellátott területek gyakoribb nyírására alkalmaz a szolgáltató.

A rögzített lombszívó 2,1 millió, a mobil változat 1,3 millió, a fűnyírótraktor 900 ezer forintba került.

Az intenzív lombhullás időszakában a közszolgáltató saját alkalmazotti gárdája mellett megbízott alvállalkozók is végeznek lombgyűjtést egyes városrészekben. A lombgyűjtési program összeállításánál a Győr-Szol kiemelt figyelmet fordít azokra a területekre, ahol gyalogos közlekedés, járműforgalom zajlik, és az utcai sorfákkal szegélyezett részeken is nagyobb gyakorisággal végzik a munkát, mint a fákkal övezett zöldterületeken.

Az egyszerre, nagy mennyiségben lehulló leveleket a város teljes területéről nem lehet egy-két nap alatt összegyűjteni és elszállítani. A közszolgáltató dolgozói valamennyi érintett városrészbe eljutnak, az előre meghatározott program teljesítésének időszakában a lakosság türelmét kérik, illetve azt, hogy az ingatlantulajdonosok is tegyék meg az őket érintő feladatokat a lombgyűjtéssel kapcsolatban az ingatlanok előtti területeken.