Időjárás

25 °C

július 15. | Henrik, Roland

Deutsch English
Újabb helyszínen a Győri Értéktár-kiállítás.7 új érték. Szlogenpályázati eredményhirdetés.
Újabb helyszínen a Győri Értéktár-kiállítás.7 új érték. Szlogenpályázati eredményhirdetés.

Újabb helyszínen, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér központi épületében mutatkozik be a Győri Értéktár- kiállítás. A megnyitón egyben azt is bejelentették, hogy hét új elemmel gazdagodott az értékek lajstroma. A Győri Értéktárba felvett értékek száma elérte a 35-öt. Valamint kihirdették a szlogenpályázat győztesét is.

 

„A mindennapi értékeink mellett általában elmegyünk, nem figyelünk fel rájuk. A Győri Értéktár erőssége éppen abban rejlik, hogy felhívja figyelmünket a legkülönbözőbb értékekre, épületekre, szellemi teljesítményekre, természeti szépségekre” – fogalmazott köszöntőjében dr. Horváth Sándor Domonkos, az intézmény igazgatója.

 

A kiállítást Szeles Szabolcs alpolgármester, a Győri Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. Beszédében utalt rá, hogy 2012-ben alkották meg azt a törvényt, melynek nyomán létrejött az értéktár piramis. Ennek csúcsán a hungarikumok vannak, aztán a megyerikumok, tájegységi értékek következnek, majd a helyi értékek.

Győrben két évvel ezelőtt alakult meg a bizottság, mely nekilátott összegyűjteni, megörökíteni és megőrizni az utókor számára az arra méltónak talált értékeket. S hogy mi a helyi érték? A válasz egyszerű: minden, amit egy helyi közösség értéknek és méltónak tart arra, hogy nyomot hagyjon róla, dokumentálja és bemutassa a közösségnek. Utóbbira kiváló helyszínt jelentenek városi intézményeink.

 

Szeles Szabolcs hangsúlyozta: szeretnék, ha a jövőben is minél többen tennének javaslatokat értéktárunk bővítésére, ugyanakkor örömmel tapasztalja, hogy ebben a munkában a fiatalok élen járnak.

 

A megnyitón oklevelekkel ismerték el azokat, akiknek javaslatára hét újabb érték került be a Győri Értéktárba.

Új értékeink:

A Stádel-gyár szellemi öröksége

Bedécs Gyula szellemi öröksége

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikum győri szakképzésre, építőiparra, építészetre gyakorolt hatása, műemlékvédelmi, tehetséggondozó tevékenysége

Dr. Sille István Országos Középiskolai Illemtani Csapatverseny

Kossuth Lajos győri kultuszának emlékei

Baross Gábor életműve, különös tekintettel győri tevékenységére, Baross Gábor emlékére készített műalkotások Győrben

A Ménfői Ecker-villa

Ugyancsak díjazták a korábbiakban javaslatokat tevő diákokat. Végül pedig a Győri Értéktár szlogenjének megalkotására kiírt pályázat nyertesét hirdették ki. A pályázók közül a bizottság a legjobbnak Horváth Szilvia szlogen javaslatát – Örökségünk a jövőért – találta. A nyertes a Győri Nemzeti Színház négy előadására szóló két személyes jegyet, valamint a Xantus János Állatkert családi belépőjét vehette át dr. Andréka György igazgatótól.