Időjárás

29 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
Újszülöttek ligete „nyílik” a Győrben született gyermekek után ültetett fákkal
Újszülöttek ligete „nyílik” a Győrben született gyermekek után ültetett fákkal

A DAC-pálya szomszédságában lévő területen találnak otthonra a Győrben született gyermekek szülei által igényelt fák, az október 15-ig kért fákat még az idén elültetik.

Július elsejétől minden Győrben született gyermek után igényelhető az a facsemete, amelyet a gyermek családja, vagy a Győr-Szol Zrt. ültethet el az őszi fatelepítési szezonban.

Pénteken – sajtóbejárás keretében – mutatták be az Újszülöttek Ligetének helyszínét, ahol Radnóti Ákos alpolgármester úgy fogalmazott: „Az önkormányzat a faültetési program keretében évente több mint ezer fát ültet el a győri városrészekben, hiszen kiemelt figyelmet fordítunk környezetvédelemre. A program az idei évtől gazdagodott az újszülöttek után igényelhető fákkal, amelyet dr. Dézsi Csaba András indítványára a városi közgyűlés elfogadott.”

A szabályok szerint a megszületett gyermekek után a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője igényelheti a fát, amelyet vagy az igénylők ültetnek el a saját lakókörnyezetükben, vagy a Győr-Szol Zrt.-re bízzák ezt a feladatot.

„A győri Baba-ligetben összesen 812 fa ültetésére van lehetőség. A területen a következő fafajok jelölik a gyermekeket: oszlopos juhar, ámbrafa illetve gömbjuhar, gömbakác. A gömbkoronájú fák a kislányokat, az oszloposak pedig a kisfiúkat jelképezik” – mondta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetője.
Ha az igénylő a fát saját maga telepíti, azt Győr közigazgatási területén köteles elültetni, a tulajdonában álló ingatlanon, vagy olyan ingatlanon, melyre igazolt használati joga kiterjed, és a fáról a továbbiakban teljes körűen ő gondoskodik. Az igényelt növények a GYŐR-SZOL Zrt. telephelyén vehetők át, az átvétel időpontjáról a szolgáltató honlapján értesíti az érintetteket.
Az újszülött gyermek után igényelt fát a Győr-Szol Zrt. is elültetheti, erre minden esetben az őszi faültetési időszakban kerül sor. Ezek a fák közterületre, az úgynevezett újszülöttek ligetébe kerülnek.

Az igénylőlapot a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban személyesen kérhetik vagy a gyorszol.hu weboldalon a nyomtatványok menüpontból tölthetik le. A szülőnek vagy törvényes képviselőnek az igényléshez be kell mutatnia személyazonosító okmányát illetve a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.
Fontos tudni, hogy fa igénylésére a 2020. január 1-je után született gyermekek hozzátartozóinak van lehetősége. Igénylést a gyermek születését követő kilenc hónapon belül lehet kezdeményezni. Az eredeti, szeptember 30-i határidőt a szolgáltató meghosszabbította, így október 15-ig várják az igénylőlapokat. Az eddig beérkező és elbírált igényeket a közszolgáltató a 2020. őszi faültetési program keretében teljesíti, illetve a magánterületre ültetendő fákat az igénylőknek átadja.
A fák biológiai igényeinek figyelembe vétele miatt a határidő után jóváhagyott kéréseket a Győr-Szol Zrt. a következő faültetési időszakban, azaz 2021 őszén teljesíti. Az igényléseket a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban lehet leadni.