Időjárás

23 °C

június 14. | Vazul

Deutsch English
Válságálló költségvetést fogadtak el a képviselők
Válságálló költségvetést fogadtak el a képviselők

Kétségkívül az év egyik legfontosabb közgyűlését tartották február 21-én, kedden, a Városházán. A 23 napirendi pont között a legfontosabb egyértelműen a város idei költségvetésére vonatkozó javaslat volt, de a képviselők szavaztak az óvodai rendszerről és különböző támogatásokról is.

A napirendi pontok között a második volt a város idei évi költségvetési tervezete. A teljes, 145 oldalas dokumentumban részletes, intézményekre és szervezetekre lebontott kiadási és bevételi terv található.

„Ez ma a legfontosabb döntés, ami előtt állunk” – kezdte Szeles Szabolcs, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. „Olyan éven vagyunk túl, amelyben nagyon feszes gazdálkodást kellett folytatnunk. A gázkereskedő felmondta a szerződésünket, majd jött az ukrán-orosz háború, melynek következtében menekülteket kellett ellátni, ez szintén plusz forrásokat igényelt, ahogy az intézményhálózat energia-ellátása is – sorolta Szeles Szabolcs a tavalyi év nehézségeit, melyek az idei év költségvetésére is kihatottak.

„Ez a költségvetés az alapvető működés költségvetése” – vázolta fel Szeles Szabolcs a közgyűlésnek. „Folyamatos kihívásokkal kell szembenéznünk. Amellett, hogy a kötelező feladatokat végre tudjuk hajtani, marad arra forrás, hogy az önként vállalt feladatokat is tudjuk teljesíteni – mondta az alpolgármester. A kihívásokra felelni kell, ha a cégek működését kell segítenünk, meg fogjuk tenni – tette hozzá a városvezető, aki azt is kiemelte: 82,3 milliárd forintos költségvetésről van szó, ebben kevesebb most az önerős fejlesztés, de ez nem azt jelenti, hogy idén ne lenne lehetőség a beruházásokra a városban. Szeles Szabolcs rámutatott: az infláció és az energiára fordítandó összegek miatt lényegesen több kiadással számolnak idén, de Győrben továbbra sincs magánszemélyekre kivetett adó.

Jelentős tétel ugyanakkor a tömegközlekedés. Az előzetes számítások pontosnak bizonyultak, nagyjából 4 milliárdos tétel a Volánbusz az idei évben. „Olyan helyzet van a világban, hazánkban és Győrben is, ami eddig még soha nem volt. Az energiahordozók válsága miatt a közvilágítás idén havonta többe kerül, mint amennyibe korábban egész évben” – mutatott rá az alpolgármester.

Nem könnyíti meg a helyzetet a szolidaritási hozzájárulás sem. Ezt a magyar állam felé fizeti a város, ennek összege idén 9,5 milliárd forint lesz. „Ez nem igazságos. Ezt minden tárgyaláson, minden platformon elmondom” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Ugyanakkor még ebben a helyzetben is a város igyekszik támogatni a gazdasági szereplőket. „Minden évben 4,5-5 milliárd forintot hagyunk a győri vállalkozásoknál, hogy azt fejlesztésre fordíthassák” – utalt Szeles Szabolcs az iparűzési adó változatlan mértékére.

Sikerként értékelte Radnóti Ákos sportért és városüzemeltetésért felelős alpolgármester is a költségvetést. „Nem léptünk vissza a sporttámogatások tekintetében. Ahol nem történt forrásnövelés, ott sikerült megtartani a tavalyi összegeket. Ugyanakkor tavaly volt, hogy vissza kellett hívni egy-egy forrást. Az idei évben ragaszkodni fogok hozzá, hogy minden sporttámogatás lehívható és igénybe vehető legyen” – mondta el Radnóti Ákos, aki azt is kiemelte, hogy az idei évben állatvédelemre is jut 50 millió forint.

Dr. Dézsi Csaba András a Győrkőcfesztiválra utalva hozzátette: fontos kulturális rendezvények nem maradnak el Győrben az idei évben. A képviselőtestület végül 15 igen, 2 nem, 2 tartózkodás mellett szavazta meg a költségvetést. „Van költségvetésünk és lesz Győrkőcfesztivál!” – összegezte a polgármester a döntést.

Pollreisz elvenné Győr legsikeresebb női csapatainak támogatását

Egyéni módosító javaslatot nyújtott be a város sporttámogatási rendszeréhez Pollreisz Balázs a DK-Momentum-MSZP-JOBBIK-LMP kompenzációs listájáról bejutott képviselő. A kiemelt támogatású sportegyesületek szponzorációjának megkötésére félretett 168 millió forintból akart átcsoportosítani 8 milliót, amit a mozgássérült sportolók pályázható támogatásához akart tenni.

Pollreisz Balázs olyan csapatoktól szeretett volna forrásokat elvonni, mint az ötszörös BL-győztes és jelenleg is bajnokságot vezető Audi ETO KC, a tavaly Magyar Kupát nyerő, NB I-es női futball csapat, a bajnoki bronzot szerző UNI Győr kosárlabdacsapat vagy a számtalan aranyat „szállító”, Kopasz Bálint olimpiai bajnokot is foglalkoztató Győri Vízisport Egyesület, aki az első osztályú női vízilabda csapatot is működteti.

Az ötlet egyébként tiszteletreméltó lehetne – hisz a parasportok támogatása nemes feladat – ám ahogy eddig is, úgy most is önálló tételként, megfelelő mértékű támogatással szerepel a győri költségvetésben.

A városvezetők ígérete szerint, ahogyan ez elhangzott a közgyűlésen is, minden parasporttal kapcsolatos igényt teljesít a város.

Győr számára fontos a sport, legyen az profi, amatőr vagy épp a parasport támogatása, működésének, fejlődésének elősegítése, még akkor is, ha ez nem kötelező feladata az önkormányzatnak.