Időjárás

30 °C

június 21. | Alajos, Leila

Deutsch English
Változik a háziorvosi ügyeleti ellátás
Változik a háziorvosi ügyeleti ellátás

Az Idősügyi Tanács elnökeként a várost foglalkoztató kérdésekről adott tájékoztatást a testület tagjainak dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Az egészségügy helyzete érthető módon kiemelt figyelmet kap az idős emberek körében. A polgármester ezért először a háziorvosi ellátás várható változásairól beszélt, de visszatekintett az előzményekre is. Elmondta, hogy a háziorvosok szervezete november végével felmondta az ügyeleti szerződést, nem vállalták, hogy a kórház sürgősségi osztálya mellett fogadják éjszakánként a betegeket. Ez várhatóan megnövelte volna betegforgalmukat, viszont tehermentesítette volna a sürgősségi osztályt, hiszen az oda érkező betegek jelentős része csak háziorvosi ellátást igényel. A legfontosabb a beteg, hangoztatta a polgármester. Megegyezés hiányában a decemberi betegellátást valószínűleg a város szervezi meg, január elsejétől pedig este tízig ügyelnek a kórházban a háziorvosok. Utána a mentőszolgálat veszi át ezt a feladatot.

A Győrszentivánt különösen foglalkoztató ipari parkbővítésről is beszélt dr. Dézsi Csaba András.  A parkbővítést Győr fejlődése szempontjából elengedhetetlennek tartotta.  Győr fejlődésének a több lábon álló ipar a garanciája, fogalmazott.

Győrszentiván aggódását megértem, de teljesen indokolatlannak tartom. Egyelőre nincs döntés arról, milyen cégek telepednek oda. Egészségkárosító tevékenységről viszont szó sem lehet, hangoztatta a polgármester. Az ingatlanuk értékét féltőknek elmondta:  A tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy az ingatlan értéke az ipari centrumok vonzáskörzetében kifejezetten emelkedik. Így történt ez a Győri Nemzetközi Ipari Park 1992-es létesítése után is a környéken.

A győrszentiváni emberekkel szívesen tárgyalok, de a hangulatkeltésre szerveződött, provokáló, értelmetlen fórumokon nem veszek részt, mondta dr. Dézsi Csaba András.   Többek között olyanok hergelik az embereket, akik már több településen éltek, és mindenhol környezetvédelmi balhékat csináltak. Velük értelmes párbeszédet folytatni lehetetlen. Jó példa erre, hogy  – miután szakszerű környezetvédelmi méréseket kértek – azonnal kiírtuk a közbeszerzési pályázatot egy, nagyjából 160 millió forintba kerülő korszerű, légtisztaságot mérő műszerre. Ezek után a győrszentiváni „környezetvédők” bejelentették. ezeket a méréseket nem fogadják el, inkább gyűjtést rendeztek az általuk megrendelt mérésekre.

Az alaptalan vádaskodás és pánikkeltés, az ott élők megtévesztése is azt igazolja: nem az együttműködésre, hanem a feszültségek fokozására törekszenek.

A válság is szóba került, s a polgármester szerint az energiaár emelkedése súlyos teher Győrnek. Ennek ellenére nem engedem csődbe vinni a várost, ígérte a polgármester. Átmenetileg korlátozni kell ugyan bizonyos intézmények működését, s ha nincs más mód, ideiglenesen be is kell zárni őket, ám munkatársaikat nem szeretnénk elbocsátani, hangoztatta a város első embere.

Az eseményen téma volt a Beszélgető hálózat működése is, amely létrejötte óta sokaknak segített a magány oldásában.