Időjárás

15 °C

május 21. | Konstantin

Deutsch English
Veszélyhelyzet vége: Győrben is változnak a szabályok
Veszélyhelyzet vége: Győrben is változnak a szabályok

Az országos veszélyhelyzet megszűnésével a városunkban hozott rendkívüli intézkedések nagy része is véget ért. A részletekről Dr. Dézsi Csaba András polgármester számolt be csütörtökön:
A polgármester kifejtette, ahogy országosan megszűnt az idősek vásárlási idősávja, úgy Győrben is, így a piacokra sem érvényes már a korlátozás. Hozzátette, zárt térben, üzletekben, tömegközlekedésben továbbra is tartsuk szem előtt a maszkhasználat szabályait. A piacokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy a nyár folyamán, vagyis heteken belül visszatérhet a klasszikus piac a Dunakapu térre, ennek előkészítése zajlik.

A szabályokat sorolva kiemelte, szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után, a közterületi parkolás pedig július 1-ig ingyenes, utána visszaáll a régi parkolási rend. Mint ismeretes, az idegenforgalmi adó felfüggesztése egész évben érvényben marad.

A polgármester április elején jelentette be azt az öt pontból álló teherkönnyítési csomagot, amelyből több elem a veszélyhelyzet megszűnéséig volt hatályban. Emlékeztetett arra, hogy ebben az időben a város elengedte az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját, 50 százalékkal csökkentette az önkormányzati tulajdonú, nem szociális bérlakások és az üzlethelyiségek bérleti díját is. A Győr-Szol Zrt ugyancsak mérsékelte a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban a bérleti díjakat a veszélyhelyzet megszűnéséig. A polgármester kiemelte, ezek az intézkedések véget értek, de az a szabály továbbra is érvényben marad, miszerint az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.