Időjárás

13 °C

június 15. | Vazul

Deutsch English
Sárgyűjtő helyekkel segítik a fecskéket
Sárgyűjtő helyekkel segítik a fecskéket

A Városi Fecskevédelmi Program keretében Győr hat pontján alakították ki azokat a sárgyűjtő helyeket, amelyek az aszályos időszakban is alapanyagot szolgáltatnak a fecskéknek fészkük megépítéséhez. Otthon, házilag is elkészíthető!

A város Környezetvédelmi Bizottsága néhány héttel ezelőtt indította útjára a fecskevédelmi programot, amelynek célja, hogy ezek a különleges madarak újra egyre többen legyenek városunkban. – mondta el dr. Szálasy László, a bizottság elnöke. Hozzátette, több környezetvédelmi intézkedés is követi majd a mostanit, a legfontosabbnak pedig azt a szemléletváltást tartja, hogy minél többen gondolkozzanak környezettudatosan a mindennapokban.

Az aszályos időjárás és a városok térburkolása miatt a fecskék egyre kevesebb alapanyagot találnak fészkeik megépítéséhez. Győr hat parkjában ezért sárgyűjtő helyeket alakított ki a Győr-Szol Zrt., köztük a Bisinger sétányon, a Bem téren, a Rába Quelle fürdő előtt, a Mártírok útján, a Kuopio Parkban és a Batthyány ligetben. – számolt be a fecskevédelmi program újabb állomásáról Markó-Valentyik Anna, a Környezetvédelmi Bizottság tagja, aki arra kérte a lakosságot, hogy a parkokba kihelyezett gyűjtőhelyeket ne használják játékra, se a gyerekeket, se a házi kedvenceket ne engedjék bele menni, mert azok kizárólag a fecskéknek készültek. Hozzáfűzte, ilyet bárki készíthet otthon, házilag is kertes házaknál, a hétvégi telkeken, de akár erkélyeken balkonládákba, állattartótelepeken, lovardáknál is. Kiemelte, a fecskék még ilyenkor, nyáron is építenek új fészkeket, és a már meglévőket is folyamatosan újítják fel, ehhez pedig szükségük van a sárra, de a gyűjtőhelyek itatóként is szolgálnak nekik.

Markó-Valentyik Anna nyomatékosította, hogy a fészkeket törvényileg tilos leverni, azokhoz hozzányúlni csak bizonyos időszakban, hatósági engedéllyel lehet. Végezetül az úgynevezett fecskepelenkák használatára is felhívta a figyelmet, amelyek a fészek alá helyezve védik a homlokzatot a madárürüléktől, és az esetlegesen leeső fészkek esetén megóvja a tojásokat, fiókákat a zuhanástól.

A program részeként továbbra is zajlik az állományfelmérés, amelyhez szintén kérik a lakosság segítségét a Győrplusz újságban található felmérő lap kitöltésével. A lapokat a Vaskakas Bábszínház elé hamarosan kikerülő fecskepostaládába lehet majd bedobni. A kérdőív online is kitölthető a gyor.hu „Városi Fecskevédelmi Program” menüpontjában, ahol a programról minden hasznos információ megtalálható.